19 Aralık 2012 Çarşamba

Babies :))

Babies(Bebekler) belgeselini bitirdim bugün. Bitirdim dediğime bakmayın 90 dakikalık bir belgesel. Dünyanın dört farklı ülkesinde dört farklı aile ve kültürde doğan dört bebek ve bebeklerin gelişimlerini görüyorsunuz Bebekler'de. Yeni doğanların isimleri Panijao(Namibya), Bayarjargal(Moğolistan), Hattie(ABD) ve Mari(Japonya).
Namibyalılar kabile halinde yaşıyor. Sıcaktan dolayı kuraklık fazla. Şu meşhur Afrika kabileleri vardır ya hepimizin zihninde, işte o resmin devamı bu belgeselde. Bu insanlar ne yer, ne içer, bebeklerini nasıl besler, nasıl oyun oynar? Panijao nasıl büyüyor siz de görmelisiniz.
Diğer ülke Moğolistan. Burada da göçebe yaşam var. Evlerde değil çadırda yaşıyorlar ancak televizyonları, cep telefonları ve bazı elektronik cihazları var. Bunun dışında hayvancılık yapıyorlar. Bebekleri doğunca öyle bir kundağa sarıyorlar ki bebek başını bile oynatamıyor. Bayarjargal'ın kısmetinde bir de abi var, sürekli onu ağlatan.
Japonyalımız Mari, oyuncağını nasıl oynayacağını keşfedemeyip odasında ağlayınca annesi değil gelip onu susturmak, kontrol etmek için bile gelmiyor. Sevgili Japoncuk her işini kendi yapmak zorunda. Ayrıca Mari'nin annesi yaşıt bebekleri olan bir anne grubuna dahil. Böylece hem aldıkları kurs eğlenceli geçiyor hem de kurs bitiminde Mari arkadaşlarıyla oynayabiliyor.
Gelelim Amerika'ya. Amerika'da diğer ülkelerin aksine Hattie doğal ortamla fazla iç içe değil. Anne-baba sürekli onun peşinde. Kitaplar okunuyor, taklitler yapılıyor, havuza giriliyor, kurslara gidiliyor. Diğer bebeklere göre bağımsızlığı biraz daha kısıtlı.
Beni en çok etkileyen tabi ki Panijao oldu. Onun ailesi, yaşadığı ortam ve bakım şekli bizden diğer bebeklerden çok farklı.
Babies belgeselini izlemenizi kesinlikla tavsiye eder. Kültürler arasındaki bebek yetiştirme farklılıkları gerçekten belgeseli izlenmesi gerek bir hale getirmiş.
Çocuğu olan olmayan herkese şiddetle izlemesi tavsiye olunur.
İşte size fragman: http://www.youtube.com/watch?v=1vupEpNjCuY  İy, seyirler :))

4 yorum: