4 Ocak 2013 Cuma

Ebru Kursuna Gittim, Gittik :)) (Gecikmeli Yazı)

Nurum gülüm Nurgülümle ebru kursuna gittik geçen hafta. İki saatlik bir kurs aldık Galatart'tan. Öncelikle hocamızı çok sevdik. Ebrunu ne kadar hassas bir iş olduğunu anlattı bize. Fırçayla başlayayım mesela. Ebruda kullanılan fırçanın sapı gül dalından yapılırmış. Daha esnek bir yapıya sahip olduğu için. Fırçanın kılları ise at kuyruğunun kıllarındanmış ki boyayı içine alıp istediğimiz şekilde damlatmamızı sağlarmış. Ebrunun suyu ise içtiğimiz su gibi sıvı değil. Hafif nişasta karıştırılmış gibi daha kıvamlı, yoğun bir su. Üstelik her çalışmada su değişmiyor. Uzun süre kullanabiliyoruz bu suyu. Gelelim ebrunun yapım aşamalarına. 
Öncelikle en altta görünmesini istediğimiz boyayı damlatıyoruz suya. Daha sonra sırasıyla arzu edilen renkleri suda boş kalmayacak şekilde damlatıyoruz. Boyalarla su kaplandıktan sonra farklı tekniklerle çalışma yapıyoruz. 
 Tarak denen bir malzeme var. Şekil vermek için kullanılan farklı kalınlıklarda çiviler var. Çalışacağımız tekniğe göre kullanacağımız çiviyi ya da tarağı seçiyoruz. Ama hiç bir figür tek aşamadan gerçekleşmiyor. Hepsinin basamakları var. Ben istiridye, çiçek ve lale deseni çalıştım. Nurgül ise istiridyeden önceki basamağı beğendi onu ve çiçekle laleyi çalıştı. Deseni suya verdikten sonra kağıdımızı suyun üzerine yerleştiriyoruz ve onu seviyoruz. Nasıl mı? Kağıdın üzerinde elimizi gezdiriyoruz yavaş yavaş. Hocamızın dediğine göre burada suyu hissetmek önemliymiş, insana dinginlik vermesi için. Ayrıca ebruya sevgimizi hissettiriyoruz ki bize küsmesin. 
 
 


Yeterince sevdikten sonra kağıdımızı teknenin kenarından sıyırarak çıkarıyoruz. 










Ve işte sanat eserimiz hazır :)) 
Çok zevkli bir kurstu. Hepinize tavsiye ediyorum. Özellikle de ortaya bir ürün koymak ve bu ürünü kendi evinizde sergileyebilecek olmanız çok hoş :) İsteyenler için uzun süreli kurslar da veriliyor Galatart'da, bilginize. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder